Helse

Ett griseøre om dagen gir vondt i magen

Det virker særdeles vanskelig å ikke skrive noe om helse, men det virker mye vanskeligere å vite hva man skal skrive om helse.

Vi vil ha sunne hunder som jakter, jakter og jakter. Vi vil ha hunder som vi og du som valpekjøper vil ha nytte og glede av i mange gode år. Vi vil ta best mulig vare på våre hunder og håper selvfølgelig at valpekjøpere vil gjøre det samme. Derfor vektlegger vi god helse. Hva legger vi i god helse? Det betyr at det er sunne og friske individer uten sykdommer som forringer deres livskvalitet.

Selvfølgelig er også grunntreningen en vesentlig komponent i hvor stor grad en hund vil holde i fjellet dag inn og dag ut. Vi vil at våre hunder skal brukes for det er under slike forhold at god helse kommer til sin rett. Vi vil avle hunder som tåler bruk. Det betyr også at vi undersøker hundene våre jevnlig, etter hver harde dag i fjellet og generelt ukentlig, egentlig flere ganger ukentlig. Det betyr at hundene er vant til å bli håndtert, og det gir oss en trygghet i at vi fort oppdager uregelmessigheter hos hundene. Spesielt er vi obs på endring hos hund.    

Det snakkes så mye om  hofteleddsdysplasi ,HD, som betyr at det er en mismatch i hofteskåla sånn enkelt fortalt. Dette påvises på røntgen av hofter. Vi forventer at valpekjøperene røntger hunden sine. Røntging er ikke bare for de som skal drive med avl, men det er et viktig verktøy for disse. Røntging er din mulighet som valpekjøper til å være med på å få en enda friskere hund neste gang du kjøper hund. Vi ser på røntging som en stor rasedugnad.

 Norsk Breton Klubb bruker en index som heter HQ Hip Quality som er utviklet av en professor Bueing i Tyskland. Vi bruker Hip Quality i avlen av Breton. Det vil derfor kunne forekomme at vi vil velge å avle på en hund med kjent HD om HQ tilsier videre avl på hund. Det er ingen direkte korelasjon mellom HD og HQ selv om det kan se slik ut med det blotte øye noen gang for uerfarne.

For engelsk setter avl kommer vi til å bruke HD da det er dette NESK bruker selv.
 
Men helse er mye mer enn hofter, mest sannsynlig vektlegger vi hofter altfor mye fordi det er et konkret mål. En del andre arvelige sykdommer drukner i hoftene. Vi har ikke påvist slike hos noen av våre hunder. 'vi forholder oss til enhver tid lojalt til de gjeldende anbefalinger fra de respektive avlsrådene med tanke på testing for arvelige sykdommer.

Nyeste kommentarer

23.04 | 16:42

Tusen takk - det var kult

22.04 | 21:54

Jättegrattis till segern i Artic Cup.
Pappa Franco och syster Dimma hälsar