Litt om jaktprøver
Den dokumenterte galskapen
Jaktprøven er det verktøyet vi har for å dokumentere hundens jaktlige egenskaper. Det betyr kort fortalt at egenskapene bedømmes ut fra hvor flink hunden er til å finne fugl og behandle den. I disiplinene skog jobber den alene, men på høyfjell og lavland jobber den i konkurranse med en annen fuglehund. Den får en bedømmelse etter et tallkaraktersystem uansett om den finner fugl eller ikke. Det hender at en hund går hele dagen uten at det er fugl i slippene til hunden. Det kan kjennes urettferdig. Heldigvis er uflaks og flaks ganske jevnt fordelt over tid.

Man melder altså hunden på prøve. På nkk.no finner man terminliste over hvor det arrangeres jaktprøver. Den samme listen kan man finne i enkelte nummer av bladet fuglehunden. Man finner ut hvilke prøver man vil delta på og der står det også hvordan kontonummer man skal melde seg på til. Man melder seg på ved å betale inn startkontigenten til oppgitt kontonummer. Dersom man går i det som heter kvalitetsklasse og har tenkt å gå både lørdag og søndag så må man betale for begge dagene, jeg skriver det fordi det skjønte jeg ikke da jeg meldte på for første gang. Det finnes noen høystatusløp som man må være kvalifisert til å delta på ellers er det fritt fram så lenge hunden har registreringspapirer og hannhunder må ha to testikler i pungen. Nedre aldersgrense er for så vidt 9 måneder på høyfjell og lavland, på skog er det 2 år. På skog måtte man tidligere apportere i felt, nå er det nok med det som heter apportbevis for å få premie. For å få 1 premie i voksenkvalitet på høyfjell og lavland må man også ha apportbevis. I vinnerklassen må man apportere i felt. 

Det kan være en utfordring mmed innkvartering, men ofte er hjemmesidene til de respektive klubbene til stor hjelp og hvis ikke finnes det jo telt om man er av den litt hardbarka typen. Lytt til erfarne folk angående hva som er lurt å ha med, men husk kobbel, mat og drikke til hund og eier, husk at det kan bli kaldt for hunden så ha gjerne med et varmedekken i alle fall på vinter. Fint med et minimum av førstehjelpsutstyr også. Man må for all del ikke glemme egen bekledning. Det kan fort bli surt i fjellet. Ha en ekstra jakke, ha tørre sokker og votter i sekken, og en jervenduk er ikke å forakte. Det du ikke har tenkt på på forhånd, har du garantert ikke med deg.

Dagen opprinner. Møt på oppmøte og husk at dette er gøy. Du treffer mange nye mennesker som er minst like opptatt av hund som deg selv. I kvalitetspartiene det vil si unghunder mellom 9 måneder og 2 år og voksne over 2 år slippes to og to hunder. Målet er selvfølgelig å finne fugl og få vist at hunden kan håndtere fuglen. For å få gjeveste valør er det krav til at hunden reiser (nevner det fordi en av oss ikke visste det da han stilte på prøve første gang). Hunden må også være rolig etter at fuglen har gått og det skal skytes med startrevolver. Dette tar gjerne hele dagen så ha godt med mat og drikke med til deg selv også.
Vær forberedt på at du og hunden din kan bli avsluttet, det vil si at dere ikke får flere sjanser. Dette kan ha flere årsaker. Det er gjerne greit å snakke med folk som har godt på prøve før slik at du vet hva du har i vente.
Etter at dagen er omme får man det som heter kritikk. Det er stort sett konstruktivt, det er dommerens vurdering av din hund. Er du riktig heldig får du også premie, men da må du ha fått vise fram hunden din i fugl. Om du ikke har fått premie har du mest sannsynlig fortsatt verdens beste hund da det å få premie avhenger av en hel del faktorer inklusive litt flaks.

Man får 6 tallkarakterer om man ikke får fuglearbeid.
Jaktlyst beste score 6.
Fart beste score 6.
Selvstendighet beste score 6.
Søksbredde beste score 4.
Reviering beste score 4.
Samarbeid beste score 4.
Hvile i pausen er viktig

Nyeste kommentarer

23.04 | 16:42

Tusen takk - det var kult

22.04 | 21:54

Jättegrattis till segern i Artic Cup.
Pappa Franco och syster Dimma hälsar